reizen

MACEDONIË (en een dag Albanië)
25 september - 2 oktober 2018
Excursiereis naar Macedonië (o.m. Ohrid en Skopje) en Albanië (Tirana)

8 dagen: dinsdag 25 september t/m dinsdag 2 oktober 2018
Bergen en meren, kloosters en kerken¦

Ontmoeting met het Oosters-Orthodoxe Christendom


Stichting Oecumenische Ontmoetingen en Leerhuis Spiritualiteit Rotterdam
in samenwerking met reisorganisatie InterBalkan (inclusief garanties!)

Reis(bege)leiding: pater Leo de Jong o.p. en Co Elshout

NB Alle zeven overnachtingen in één hotel in Ohrid!

Vliegtijden Schiphol - Ohrid v.v. (uiteraard onder voorbehoud)
di. 25.09: 16:30-19:30 uur, di. 2.10: 20:00-23:10 uur
(Er zijn helaas geen vluchten via Rotterdam naar Macedonië)

Prijs € 1.198 p.p.
Toeslag eenpersoonskamer: € 109
Inbegrepen: vliegreis incl. hand- en ruimbagage en belastingen, transfers, vervoer (touringcar), ontbijt en diners, reis(bege)leiding, lokale Nederlandssprekende gids, alle excursies en entreegelden volgens het programma, alle lokale belastingen, fooien, administratie- en reserveringskosten. Niet inbegrepen: calamiteitenfonds € 2,50, lunches, drankjes, reis- en/of annuleringsverzekering.
Minimaal 20, maximaal 30 deelnemers.


Macedonië« staat bekend als een (nogal) goedkoop land. En er worden reizen voor belachelijk lage prijzen aangeboden. Maar, let op, het begint al bij de ruimbagage: betalen. Wij staan in voor onze prijs- kwaliteitsverhouding, zie alleen al de vele excursies! En de verzorging en de begeleiding, niet alleen van de lokale gids, maar wij vertellen ook de verhalen eromheen en erachter, we leggen verbanden etc.

Straso Tanaskoski, InterBalkan: Wij zijn Macedoniëkenners. Wij komen uit Ohrid. Naast accommodatie in de, op schitterende locaties aan het zoetwatermeer gelegen, hotels, bieden wij rondreizen, wandeltochten en reizen op maat.

Informatie/aanmelding:
Stichting Oecumenische Ontmoetingen, tel. 010-4220471, mail@oecumont.nl (Co Elshout)
of via info@leerhuisspiritualiteit.nl (José van der Torre), tel. 0180-859955.

Programma van dag tot dag:

Dag 1: Vliegreis Schiphol - Ohrid
Transfer (20 min.) naar het hotel.

Dag 2: Sightseeing / wandeling Ohrid
Een stad op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Bezoek aan: het museum, de Iconengalerij, de kerken Sveta Sofija (10e eeuw), Sveti Kliment (13e eeuw), Sveti Jovan (14e eeuw), de vesting van tsaar Samoil, de oosterse wijk, de markt. Vrije middag.

Dag 3: Ohrid - Sveti Naum, met de boot
We varen over het meer (in ruim 2uur) naar Sveti Naum, een imposante kloostercomplex gesticht in de 10e eeuw, met centraal een kleine kerk daterend uit de 16e eeuw. Bezoek aan de kerk met mooie muurschilderingen.
Vervolgens maken wij een korte wandeling rond het meertje, gevormd door de betoverende bronnen van de rivier de Zwarte Drim. De rivier stroomt meteen het meer in. In de middag varen we weer terug naar Ohrid.

Dag 4: Dagtocht Ohrid - St. Jovan Bigorski - Tetovo - Nerezi - Skopje - Ohrid
Onderweg brengen we eerst een kort bezoek aan het vrouwenklooster bij Debar. Daarna bezoeken wij het klooster Sveti Jovan Bigorski (12e -18e eeuw). Het klooster is bekend om zijn houtsnijiconostase (het Laatste Avondmaal, de Zondeval en de Jakobsladder) en zijn muurschilderingen.
Vervolgens rijden wij door de wonderschone kloof van de rivier de Radika en langs het Mavrovomeer naar Tetovo.
In Tetovo bezoeken we de Bonte Moskee uit de 16e eeuw, bekend om zijn buiten- en binnen- muurschilderingen.
Vervolgens dalen wij af naar Skopje, de hoofdstad van Macedonië, tevens geboortestad van Moeder Teresa.
In 1963 werd Skopje getroffen door een verwoestende aardbeving.
Wandeling in het centrum van Skopje en over de oude Stenen Brug, door de oude Turkse wijk.
Bezoek aan de kerk Sveti Spas (17e eeuw), met zijn mooie houtsnij-iconostase.
Diner in Skopje. Overnachting in Ohrid. Totale afstand 390 km. Duur ca. 12 uur.

Dag 5: Sveti Djordji (1191), Kurbinovo, Prespameer
De ochtend is vrij. In de middags maken we een busrit door een groen dal en over een bergpas naar het Prespameer (853 m boven de z.s.).
Bezoek aan het bescheiden kerkje Sveti Djordji in het dorpje Kurbinovo, met zijn indrukwekkende muurschilderingen.

Dag 6. Ohrid, vrije zondag
Gelegenheid bijwonen H. Liturgie Orthodoxe Kerk.

Dag 7. Dagtocht Ohrid - Tirana (Albanië) - Ohrid
Sightseeing Tirana, de hoofdstad van Albani, met het centrale Skenderbegplein, het Nationaal-historisch museum, de centrale markt e.a.
Totale afstand ca. 280 km. Duur ca. 11 uur (inclusief grensovergang).

Dag 8. Excursie Struga
s’ Morgens bezoeken we een rotskerkje in Struga aan de westkust van het Meer van Ohrid en een dorp ten noorden van het meer. In de middags vrij.
In de namiddag transfer naar het vliegveld van Ohrid voor de terugvlucht naar Schiphol.

Macedonië. Mooie schilderachtige natuur, veel zon, rijke cultuur en traditie, authentieke, nog levende folklore. Platteland dat intact is gebleven en dat het gevoel geeft eeuwen terug in de tijd te zijn gegaan. Een land van schone lucht, geuren, kleuren en klanken. Macedonië heeft de allure van een verre bestemming.
Door haar centrale ligging op de Balkan is Macedonië een smeltkroes geweest voor vele beschavingen door de eeuwen heen. Hun sporen zijn ruimschoots te vinden zowel in de steden, in de dorpen, als in de vele opgravingen.
De Macedonische taal is verwant aan het Bulgaars en het Servokroatisch en is geschreven in het Cyrillisch zoals b.v. het Russisch. Het Latijnse schrift wordt overal in de toeristengebieden en op de wegen gehanteerd. Sommige Macedoniërs spreken een beetje Engels en Duits en langs het Meer van Ohrid soms ook zelfs Nederlands.
Het Meer van Ohrid, het oudste meer van Europa, is gelegen in het zuidwesten van Macedonië. Het is 30,4 km lang, 14,8 km breed en de maximale diepte is 288 m. De wateren van het meer en de beekjes zijn zo schoon zodat vissen als forel (Pastrmka) zich er thuis voelen. De nachten zijn lekker koel doordat Ohrid op 700 m hoogte ligt.

Overigens is het de moeite waard uit Parijs naar de Balkan te komen, enkel om Ohrid te zien. Wat een prachtige ligging tegen die steile heuvel op! En in het stadje, wat een verrukkelijke mengeling van gebruiken en eeuwen...
A. den Doolaard - De bruiloft der zeven zigeuners

Aantal deelnemers
min. 20, max. ca 30

Kosten:
€ 1198
klik hier om u aan te melden
SAMOS, PATMOS EN EFEZE
22 - 29 mei 2018
Achtdaagse reis naar Samos, Patmos en Efeze

dinsdag 22 mei t/m dinsdag 29 mei 2018


NB 27 mei: Oosters-Orthodox PinksterfeestStichting Oecumenische Ontmoetingen en Leerhuis Spiritualiteit, Rotterdam
in samenwerking met de interkerkelijke reisorganisatie Drietour Reizen

reis(bege)leiding: Co Elshout en pater Leo de Jong o.p.

NB Op deze reis één hotel, dus geen verplaatsingen!

Reissom: € 1.198, toeslag 1 persoonskamer: € 95

Inbegrepen: vliegreis, luchthavenbelasting, brandstoftoeslag, vervoer ter plaatse, logies in Hotel Glicorissa Beach met ontbijt en diner (incl. water/lokaal bier of wijn), excursie- en entreegelden zoals vermeld in het programma, reisleiding en inhoudelijke begeleiding en plaatselijke gidsen, fooien. Niet inbegrepen: overige drankjes, verzekeringen, lunches.

Weer een reis van de stichtingen: Oecumenische Ontmoetingen en Leerhuis Spiritualiteit. Nu naar SAMOS, eiland van de wijzen, PATMOS, het heilige eiland van Johannes de evangelist, EPHESE, de heilige stad van de oermoeder-godin Artemis en van de apostel Paulus.
Wie gaat er mee op een ditmaal ontspannen reis naar het Griekse eiland Samos, met haar groene bossen, hoge bergen en boeiende stadjes; met haar indrukwekkende orthodoxe kloosters en met de restanten van de klassieke Griekse cultuur? Een ontspannende reis, in samenwerking met reisorganisatie Drietour, met vrije tijd op een overzichtelijk vakantie-eiland en vlak bij het mooie slenterstadje Pythagorion, en haar schilderachtige klassieke haven.(Ja, inderdaad, genoemd naar de beroemde geleerde!).
Maar er zijn nog twee kersen op deze toch al smakelijke taart: 1) Een reis per schip en bus naar het heilige eiland Patmos. 2) Een reis per schip en bus naar de indrukwekkende resten van de marmeren stad Ephese op de vlakbij gelegen westkust van Turkije. Uiteraard met plaatselijke gidsen, begeleid door Co Elshout en met het historisch-spirituele overzichtsverhaal van ondergetekende.
En dit alles vanuit één hotel met schitterend uitzicht, een eigen zwembad en strand en op korte afstand van Pythagorion.
Leo Raph. A. de Jong o.p.


Vluchten met Tui Fly (vliegtijden onder voorbehoud):
22 mei OR 217 Amsterdam - Samos 07.45 - 12.30 u.
29 mei OR 218 Samos - Amsterdam 13.00 - 15.50 u.

Hotel Glicorissa Beach ligt op ca. 3 kilometer van Pythagorion in een rustige, groene omgeving aan een kleine baai met helder blauw water. Het kiezel-strand met een schoon en veilig strand, is vanaf het hoofdgebouw en de hotelkamers via trappen bereikbaar (ca. 70 meter). In de tuin ligt het zwembad met zonneterras, gratis ligbedden en parasols. Hier zijn ook het restaurant voor ontbijt en diner en de strandbar. De kamers zijn voorzien van aparte bedden, een kleine koelkast, airconditioning (van 15.00 - 09.00 uur), gratis wifi en een badkamer met douche, toilet en haardroger. Tevens hebben alle kamers een balkon met zeezicht. Het verblijf is op basis van halfpension: ontbijt buffet en 2-gangen diner aangevuld met een salade- en toetjesbuffet.

Samos is een van de groenste eilanden van Griekenland met een prachtige groene natuur en schitterende zand- en kiezelstranden aan een azuurblauwe zee. Het is een geliefd eiland met zijn byzantijnse kloosters, traditionele dorpjes en vriendelijke bewoners. Door haar strategische ligging heeft het een rijke geschiedenis. Door de eeuwen heen werd het overheerst door Perzen, Grieken, Romeinen en het Ottomaanse Rijk. Uiteindelijk ging het in 1912 deel uitmaken van Griekenland. Samos is het geboorte eiland van de filosofen Epikouros, Pythagoras (bekend door zijn stelling) en de astronoom Aristarchus. Het ligt heel dichtbij Klein-Azië. De smalste zeestrook tussen Samos en Turkije is minder dan anderhalve kilometer breed. Aan de overkant ligt het indrukwekkende Efeze waar de voetsporen van Paulus overduidelijk aanwezig zijn. Op het nabijgelegen Patmos wordt het spoor van de apostel Johannes gevolgd. Tijdens deze reis komt van alles aan bod: de indrukwekkende geschiedenis tijdens de excursies in combinatie met zon, zee en strand.

Overzicht (gepland) programma:

Dinsdag 22/5:
Rechtstreekse vlucht van Schiphol naar Samos (er zijn helaas geen vluchten naar Samos vanuit Rotterdam), transfer naar het hotel, de (rest van de) middag vrij.
Woensdag 23/5:
Met de bus verkennen we het eiland.
Donderdag 24/5:
Dagtocht met de ferry naar Turkije, naar Kusadasi en vervolgens naar de opgravingen van Efeze en het Graf van Johannes.
Vrijdag 25/5:
Vervolg verkenningen van het eiland.
ndaag bezoeken we het Agia Zoni Klooster
Zaterdag 26/5:
Vrije dag voor zee, strand en zwembad en/of eigen bezoeken op het eiland. De lokale bus stopt voor het hotel.
Zondag 27/5:
Ook een vrije dag. In de ochtend is er gelegenheid met elkaar een Griek-Orthodoxe kerkdienst bij te wonen. Het is die zondag de Pinksterzondag, want dit jaar is het Oosters-Orthodox Pinksterfeest een week later dan Pinksteren bij ons in het Westen. En na de kerk kunnen we een leuk terras zoeken voor onze koffie!
Maandag 28/5:
Dagtocht met de ferry naar (het heilige eiland) Patmos, met rondrit en bezoek aan o.m. de Grot van de Apocalyps en het wereldberoemde Klooster van de Evangelist Johannes.
Dinsdag 29/5:
Waarschijnlijk nog een rustige ochtend, waarna de transfer naar het vliegveld volgt en de terug-vlucht naar Schiphol.

Informatie/aanmelding:

Stichting Oecumenische Ontmoetingen, tel. 010-
4220471, mail@oecumont.nl (Co Elshout) of via info@leerhuisspiritualiteit.nl (José van der Torre), tel. 0180-859955


Aantal deelnemers
min. 20, max. 30

Kosten:
€ 1198,--
klik hier om u aan te melden
REIS NAAR HET HEILIGE LAND
najaar 2019
Toch nog een keer naar het "Heilige Land"?
Israël en de Palestijnse gebieden.

Een gezamenlijke jubileumreis (25 jarig bestaan) van onze stichting en die van het Leerhuis Spiritualiteit.
En dus weer een reis onder (bege)leiding van pater Leo de Jong o.p. en Co Elshout.
We hebben gezegd: "We streven naar een evenwichtige reis, zowel in godsdienstig als in politiek opzicht."

We gaan eraan werken!

Hieronder een (nog concept!) opzetje.

Reis door het Heilige Land: Israël en de Palestijnse gebieden
12 of 13 daagse reis i.s.m. Drietour Reizen,
3 hotels, rondreis, minimaal 20 deelnemers
oktober / november 2019
Schatting reissom: € 1800 / 1900, toeslag 1 p.k. ca. € 300
(Het "Heilige Land" is geen goedkope bestemming!)

Dag 1: Schiphol - Tel Aviv - Tiberias
Dag 2: Tiberias - Golan hoogvlakte - Safed - Tiberias
Dag 3: Tiberias - varen op het Meer van Galilea - Kiboets Ein Gev - Kapernaüm, Tabga, Berg van de zaligsprekingen - Tiberias
Dag 4: Tiberias - Nazareth - Karmel - Haifa - Akko - Nes Ammim - Tiberias
Dag 5: Tiberias - Bet Alfa - (Bet She-an) - Sabastia - Nablus - Jericho - Jeruzalem
Dag 6: Jeruzalem: Oude stad, Klaagmuur, Tempelberg / Haram E-Sharif, H. Grafkerk en Graftuin
Dag 7: Jeruzalem: vrije zondag
Dag 8: Jeruzalem: Nieuwe Stad - Chagall-ramen - Yad Vashem - (Ein Kerem) - Ramalla
Dag 9: Jeruzalem: George klooster - klooster Verzoeking (bij Jericho) - Dode Zee - Qumram - (Massada) - Woestijn van Juda - Jeruzalem
Dag 10: Jeruzalem - Hebron - Bethlehem - Beit Sahour en/of Tent of Nations - Olijfberg - Jeruzalem
Dag 11: Jeruzalem - Neve Shalom / Wahat al-Salam - Jaffa - Tel Aviv - Netanja (vrije middag aan zee)
Dag 12: Netanja - Tel Aviv - Schiphol
of:
Dag 12: Netanja: vrije dag
Dag 13: Netanja - Tel Aviv - Schiphol

Aantal deelnemers
min. 20, max. ca. 30

Kosten:
nog niet te overzien maar minimaal ca. € 1700
klik hier om u aan te melden
WEEKEND NAAR DE PRIORIJ VAN SCHOTEN
26-29 oktober 2018
HET BENEDICTINESSENKLOOSTER IN SCHOTEN (BIJ ANTWERPEN)
EEN LANG WEEKEND: VRIJDAGMIDDAG 26 T/M MAANDAGMIDDAG 29 OKTOBER 2018De monialen van Schotenhof behoren tot de Olivetanen, de witte tak van de Orde van Sint Benedictus, die zijn aartsabdij heeft in Monte Oliveto in Italië. Binnen deze tak stichtte Dom Constantinus Bosschaerts in 1926 de Vita et Pax-stichting, met bijzondere aandacht voor vernieuwing van het monastieke leven, liturgie en kunst, de oecumene, de samenwerking met leken. Tot die stichting behoren de Benedictinessen van Schotenhof met vijf kloosters: Schotenhof, Firenze (Italië) Moustier en Fagne (Frankrijk), Ribeirão Preto (Brazilië) en Turvey (Engeland). In 1926 werd een onderkomen gezocht in de omgeving van Antwerpen en men vond dat in de villa "Le Perron" te Schoten, nu de priorij "Regina Pacis".


Wij vertrekken op vrijdagnamiddag uit Rotterdam om vóór de vespers bij de zusters te zijn. Wij nemen deel aan de diensten en hebben gesprekken met de zusters en met elkaar. Ook bewonderen we de ikonen en de vele kunstvoorwerpen die de zusters vervaardigen. Uiteraard is er veel vrije tijd en gelegenheid in de tuinen te wandelen. Op het terrein bevindt zich ook een Byzantijnse kapel.

Zaterdag 27 oktober wordt er in de Byzantijnse Kapel van het klooster een byzantijnse H. Liturgie gevierd, met o.m. Vader Jan Kaandorp als celebrant. Op zondag is er voor wie wil een excursie naar Antwerpen, met o.m. een bezoek aan de kathedraal en de prachtige St. Pauluskerk. Op maandag reizen we in de namiddag weer terug naar Rotterdam.

Kosten: € 195,-. Inbegrepen: reis per minibus, logies (één- of tweepersoons-kamer naar keuze), excursie Antwerpen, alle maaltijden van vrijdagavond t/m maandagmiddag.
Aantal deelnemers
min. 8, max. ca. 20Kosten:
€ 195
klik hier om u aan te melden
WEEKEND NAAR DE ABDIJ VAN CHEVETOGNE
20-23 april en 23-26 november 2018
DE ABDIJ VAN CHEVETOGNE EN DE BYZANTIJNSE TRADITIE
LANG WEEKEND: VRIJDAG 20 t/m MAANDAG 23 APRIL & VRIJDAG 23 t/m MAANDAG 26 NOVEMBER 2018De Benedictijner abdij in de Belgische Ardennen, waar de monniken naast hun eigen Latijnse traditie ook de Byzantijnse onderhouden. De abdij die ook de thuisbasis is van de oud-bisschop van Rotterdam, mgr. Ph. Bär. Allereerst is er de rust van het klooster en de natuur. Daarnaast zijn er altijd de boeiende gesprekken met de monniken en met elkaar. Verder kunt u informatie opdoen over het klooster, het kloosterleven, de liturgie, de Byzantijnse traditie, het Christelijke Oosten en de oecumene. Maar voor de meeste mensen staat voorop de soms bijna bovenaardse zang van het Byzantijnse monnikenkoor, een spirituele ervaring als een geschenk van een grote traditie.

Het programma voorziet in informatie, toelichtingen, rondleiding, lezingen en gesprekken, maar er is ook vrije tijd. Vanzelfsprekend heeft u alle gelegenheid de diensten bij te wonen in de twee kerken, de Westerse en de Oosterse. Er zullen lezingen en gesprekken zijn, een rondleiding. Maar er zijn ook voldoende mogelijkheden te wandelen en anderzijds te ontspannen. Reis- en gespreksleiding: Co Elshout.

Kosten: € 215,-. Inbegrepen: de reis per minibus, logies, alle maaltijden van de middagmaaltijd op de dag van aankomst tot en met de (warme) middag- maaltijd op de dag van vertrek, zelfs de gift voor het klooster (voor lezingen e.d.). NB De mannen logeren in het gastenverblijf van het klooster, de dames en de echtparen en andere combinaties in het gastenverblijf in de dependance "Béthanie". Extra kosten voor een een kamer met eigen wc en douche (NB beperkt beschikbaar) € 5 per nacht, dus € 15. Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal ca. 20. De capaciteit is beperkt!

Een waarschuwing: in de dependance "Béthanie" is zeer beperkt plaats op de begane grond en de meeste kamers bevinden zich op de 2e etage en er is geen lift. Bovendien: "Béthanie" bevindt zich op ca. 400 m. loopafstand van de kerken en het hoofdgebouw. In het klooster zelf is wèl een lift.

Wij vertrekken om 08.00 uur uit Rotterdam, zodat we met een koffiestop om ca. 11.30 uur aankomen in Chevetogne. Voor de terugreis vertrekken wij om 15.00 uur, om ca. 18.30 uur in Rotterdam terug zijn.Aantal deelnemers
min. 8 / max. ca. 20

Kosten:
€ 215
klik hier om u aan te melden
Klik hier voor een printervriendelijke versie van deze pagina   Deze pagina is op 1-Jan-1970 1:00 aangepast