reizen

MACEDONIË (en een dag Albanië)
wsch. 26 september - 3 oktober 2018
8 daagse reis i.s.m. het Leerhuis Spiritualiteit en een erkend reisbureau,
Reis(bege)leiding: Co Elshout en Leo de Jong o.p.

1 hotel in Ohrid, verblijf en excursies, minimaal 20 deelnemers
Reisdata nog onder voorbehoud: woensdag 26 september t/m woensdag 3 oktober
Schatting reissom: € 1000 / 1100, toeslag 1 p.k. ca. € 150

Te bezoeken: de steden Ohrid (het ‘Jeruzalem van de Balkan’), de hoofdstad Skopje, Tetovo (met de ‘bonte moskee’), Tirana (Albanië) en kerken en kloosters (o.m. de wereldberoemde kloosters van Naum en Bigorski).

Ohrid is de grootste toeristische trekpleister van Macedonië, met meer dan 50 kerken in gebruik. In 1980 zijn de stad en het meer opgenomen op lijst van UNESCO werelderfgoederen. Als een belangrijke christelijke bedevaartplaats, werd Ohrid een plaats waar nieuwe stijlen van frescoschilderingen zijn ontstaan (de eerste Renaissance elementen in 1295) en zeldzame ikonostases te vinden zijn en zich een speciale vorm van heilige architectuur ontwikkelde.

Twee impressies:

De excursie in Ohrid begint bij de poort op de heuvel alwaar men een goed overzicht heeft over de citadel. Daarna ga je verder naar het complex van de Heilige Moeder en wandel je langs de kerk van de Heilige Moeder van God Perivlepta (13e eeuw), de kerk van St Constantijn en Helena (15e eeuw), heb je de mogelijkheid om de beroemde iconengalerij te bezoeken (bekend om zijn bijzondere voorbeelden van de Byzantijnse manier van het maken van iconen in Macedonië). De tour gaat verder naar het antieke theater (4e - 22e eeuw voor Chr.), waar men wordt herinnerd aan de tijd van Philip II, de vader van Alexander de Grote. De volgende stop is het Samuil fort, boven op de heuvel, alwaar men vanaf de historische muren van het fort een fantastisch uitzicht heeft over het meer van Ohrid en diens gehele Rivièra. Vanaf de historische muren van het fort, gaat de tour verder naar Plaosnik, een plaats waar vele beschavingen in de loop van de geschiedenis hun sporen hebben achtergelaten. Hier bezoeken we het graf van St. Clemens en de recentelijk gereconstrueerde kerk van St. Pantaleon (gebouwd in de 9e eeuw). Vervolgens komen we langs de vroeg christelijke basiliek (4e - 5e eeuw) met de adembenemende mozaïeken. De tour volgt naar de kerk van St. Clemens (13e eeuw), een van de herkenningspunten van Ohrid. Dit is een uitzonderlijke locatie, boven op een rots, met uitzicht over het meer. Van hier volgt de tour naar het lager gelegen deel van de oude stad, naar de kathedraal van St Sofia (Heilige Wijsheid, 11e eeuw), de voormalige zetel van de patriarch en het belangrijkste geestelijk centrum van de Macedonisch Orthodoxe kerk. Tot slot bereiken we de het stadscentrum en de haven en zien we de twee imposante standbeelden van Cyrillius en Methodius (de eerste Slavische missionarissen) en Clemens (de beschermheilige van Ohrid).

Skopje, en daarbij speciaal het centrum van de stad, heeft een schat aan interessante monumenten die speciale aandacht verdienen, zoals het oude spoorweg station (als herinnering aan de aardbeving van 1963), het archeologische museum, het gedenkhuis van Moeder Theresa (Agnes Gonxha Bojaxhiu, winnaar van de Nobelpijs voor de vrede in 1979, geboren in Skopje in 1910), het Macedoniaplein met zijn vele monumenten, de stenen brug, het Holocaust museum, de oude bazaar, de St. Spas kerk met de indrukwekkende iconistase uitgesneden in hout (19e eeuw), de Daut Pasha hamam (waar een kunstgalerij van is gemaakt met een van de mooiste voorbeelden van de stedelijke Ottomaanse architectuur op de Balkan), Kapan An (een han uit de 15e eeuw), de Mustafa Pasha moskee (15e eeuw), etc. Het millenium kruis, dat geplaatst is op de berg Vodno kijkt uit over de stad en wordt beschouwd als grootste kruis van de wereld, samen met het kruis in San Lorenzo de El Escorial (centraal Spanje).


ALS TEN MINSTE 14 MENSEN ZICH MELDEN ALS ‘MINSTENS ZEER GEÏNTERESSEERD’ GAAN WIJ DEZE REIS VOORBEREIDEN EN KOMEN WE ZO MOGELIJK (EN ZO SPOEDIG MOGELIJK) MET EEN AANBOD.Aantal deelnemers
min. 20, max. ca 30

Kosten:
CA. € 1000 / 1100
klik hier om u aan te melden
Lang weekend PARIJS
wsch. 6 - 9 juli 2018

Weekend Parijs, als in 2003: 10 jaar Oecumenisch Ontmoetingen, nu 25 jaar!

4 daagse reis i.s.m. een erkend reisbureau, reisleiding: Co Elshout
1 hotel, excursies en vrije tijd, we reizen met de Thalys en de metro, minimaal 20 deelnemers
Reisdata nog onder voorbehoud: vrijdag 6 t/m maandag 9 juli
Schatting reissom: € 400 / 500, toeslag 1 p.k. ca. € 60

Kerken, terrasjes, boulevards, parken en de Seine….
Ook bezoek aan de ‘Fraternité de Jerusalem’, de Russisch-orthodoxe kerk.


ALS TEN MINSTE 14 MENSEN ZICH MELDEN ALS ‘MINSTENS ZEER GEÏNTERESSEERD’ GAAN WIJ DEZE REIS VOORBEREIDEN EN KOMEN WE ZO MOGELIJK (EN ZO SPOEDIG MOGELIJK) MET EEN AANBOD.


Aantal deelnemers
min. 20, max. ca. 30

Kosten:
ca. € 400 / 500
klik hier om u aan te melden
LAND VAN LUTHER EN BACH, Oostelijk Duitsland
wsch. 7 - 12 september 2018
6 daagse reis i.s.m. met Drietour Reizen, reisleiding: Co Elshout
3 hotels, rondreis ev. met eigen minibusje(s),
minimaal 8 deelnemers
Reisdata nog onder voorbehoud:
donderdag 7 t/m woensdag 12 september
Schatting reissom: € 900 / 1000, toeslag 1 p.k. ca. € 120Te bezoeken steden: Eisleben, Eisenach, Erfurt, Leipzig, Wittenberg, Dresden.

ALS TEN MINSTE 7 MENSEN ZICH MELDEN ALS ‘MINSTENS ZEER GEÏNTERESSEERD’ GAAN WIJ DEZE REIS VOORBEREIDEN EN KOMEN WE ZO MOGELIJK (EN ZO SPOEDIG MOGELIJK) MET EEN AANBOD.
Aantal deelnemers
min. 9, max.18

Kosten:
CA. € 900 / 1000
klik hier om u aan te melden
SAMOS, PATMOS EN EFEZE
22 - 29 mei 2018
Gaat u mee: achtdaagse reis naar Samos, Patmos en Efeze?

dinsdag 22 mei t/m dinsdag 29 mei 2018


NB 27 mei: Oosters-Orthodox PinksterfeestStichting Oecumenische Ontmoetingen en Leerhuis Spiritualiteit, Rotterdam
in samenwerking met de interkerkelijke reisorganisatie Drietour Reizen

reis(bege)leiding: Co Elshout en pater Leo de Jong o.p.

NB Op deze reis één hotel, dus geen verplaatsingen!

Reissom: € 1.198, toeslag 1 persoonskamer: € 95

Inbegrepen: vliegreis, luchthavenbelasting, brandstoftoeslag, vervoer ter plaatse, logies in Hotel Glicorissa Beach met ontbijt en diner (incl. water/lokaal bier of wijn), excursie- en entreegelden zoals vermeld in het programma, reisleiding en inhoudelijke begeleiding en plaatselijke gidsen, fooien. Niet inbegrepen: overige drankjes, verzekeringen, lunches.

Weer een reis van de stichtingen: Oecumenische Ontmoetingen en Leerhuis Spiritualiteit. Nu naar SAMOS, eiland van de wijzen, PATMOS, het heilige eiland van Johannes de evangelist, EPHESE, de heilige stad van de oermoeder-godin Artemis en van de apostel Paulus.
Wie gaat er mee op een ditmaal ontspannen reis naar het Griekse eiland Samos, met haar groene bossen, hoge bergen en boeiende stadjes; met haar indrukwekkende orthodoxe kloosters en met de restanten van de klassieke Griekse cultuur? Een ontspannende reis, in samenwerking met reisorganisatie Drietour, met vrije tijd op een overzichtelijk vakantie-eiland en vlak bij het mooie slenterstadje Pythagorion, en haar schilderachtige klassieke haven.(Ja, inderdaad, genoemd naar de beroemde geleerde!).
Maar er zijn nog twee kersen op deze toch al smakelijke taart: 1) Een reis per schip en bus naar het heilige eiland Patmos. 2) Een reis per schip en bus naar de indrukwekkende resten van de marmeren stad Ephese op de vlakbij gelegen westkust van Turkije. Uiteraard met plaatselijke gidsen, begeleid door Co Elshout en met het historisch-spirituele overzichtsverhaal van ondergetekende.
En dit alles vanuit één hotel met schitterend uitzicht, een eigen zwembad en strand en op korte afstand van Pythagorion. Kortom: wat wilt u nog meer? Gaat u mee?
Leo Raph. A. de Jong o.p.


Vluchten met Tui Fly (vliegtijden onder voorbehoud):
22 mei OR 217 Amsterdam – Samos 07.45 – 12.30 u.
29 mei OR 218 Samos – Amsterdam 13.00 – 15.50 u.

Hotel Glicorissa Beach ligt op ca. 3 kilometer van Pythagorion in een rustige, groene omgeving aan een kleine baai met helder blauw water. Het kiezel-strand met een schoon en veilig strand, is vanaf het hoofdgebouw en de hotelkamers via trappen bereikbaar (ca. 70 meter). In de tuin ligt het zwembad met zonneterras, gratis ligbedden en parasols. Hier zijn ook het restaurant voor ontbijt en diner en de strandbar. De kamers zijn voorzien van aparte bedden, een kleine koelkast, airconditioning (van 15.00 – 09.00 uur), gratis wifi en een badkamer met douche, toilet en haardroger. Tevens hebben alle kamers een balkon met zeezicht. Het verblijf is op basis van halfpension: ontbijt buffet en 2-gangen diner aangevuld met een salade- en toetjesbuffet.

Samos is één van de groenste eilanden van Griekenland met een prachtige groene natuur en schitterende zand- en kiezelstranden aan een azuurblauwe zee. Het is een geliefd eiland met zijn byzantijnse kloosters, traditionele dorpjes en vrien-delijke bewoners. Door haar strategische ligging heeft het een rijke geschiedenis. Door de eeuwen heen werd het overheerst door Perzen, Grieken, Romeinen en het Ottomaanse Rijk. Uiteindelijk ging het in 1912 deel uitmaken van Griekenland. Samos is het geboorte eiland van de filosofen Epikouros, Pythagoras (bekend door zijn stelling) en de astronoom Aristarchus. Het ligt heel dichtbij Klein-Azië. De smalste zeestrook tussen Samos en Turkije is minder dan anderhalve kilometer breed. Aan de overkant ligt het indrukwekkende Efeze waar de voetsporen van Paulus overduidelijk aanwezig zijn. Op het nabijgelegen Patmos wordt het spoor van de apostel Johannes gevolgd. Tijdens deze reis komt van alles aan bod: de indrukwekkende geschiedenis tijdens de excursies in combinatie met zon, zee en strand.

Overzicht (gepland) programma:

Dinsdag 22/5:
Rechtstreekse vlucht van Schiphol naar Samos (er zijn helaas geen vluchten naar Samos vanuit Rotterdam), transfer naar het hotel, de (rest van de) middag vrij.
Woensdag 23/5:
Met de bus verkennen we het eiland. De tour start bij het klooster van Panagia Spiliani (bekend om de marmeren ikoon van Maria), vervolgens gaan we naar een ondergronds 2500 jaar oud aquaduct en de tempel van Hera, dan naar het Mégali Panagia Klooster (o.m. fraaie fresco’s en ikonen) en ten slotte brengen we een bezoek aan het dorpje Mavratzei met het klooster van Timios Stavros (met een grote houten ikonostase). Bijtijds gaan we terug naar het hotel (en de zee, het zwembad en het strand).
Donderdag 24/5:
Dagtocht met de ferry naar Turkije, naar Kusadasi en vervolgens naar de opgravingen van Efeze en het Graf van Johannes.
Vrijdag 25/5:
Vandaag bezoeken we het Agia Zoni Klooster (prachtige fresco’s en een bijzondere mozaïeken vloer) en vervolgens (op een prachtige plek met uitzicht over de Egeïsche Zee en de kust van Klein-Azië) het Klooster Zoödochos Pigi (met ook hier een houtgesneden ikonostase en prachtige fresco’s, maar ook zuilen van de oude tempel van Miletus), dan bezoeken we het Archeologisch Museum in Samos (beroemd is het standbeeld van Kouros uit de 6e eeuw voor Chr. en restanten van het schip van Koleos). Op de terugweg, mooi langs de kust, komen we in het dorpje Kokkari, waar de grootste kerk van het eiland staat. We sluiten onze excursie af met een bezoek aan de oudste tempel van Samos, de tempel Metamorphosis in Karlovasi, gebouwd in 1100 voor Chr. Daarna gaan we terug naar het hotel; de middag is verder vrij.
Zaterdag 26/5:
Vrije dag voor zee, strand en zwembad en/of eigen bezoeken op het eiland. De lokale bus stopt voor het hotel. Pythagorion en Vathi zijn heel aardige plaatsjes. Voor € 35 p.p. wordt voor deze dag, voor wie wil, een extra excursie georganiseerd: een boottocht vanuit Pythagorion naar het oosten van Samos, met een eerste stop bij Samiopoula (een eiland aan de zuidkust van Samos), waar je kunt zwemmen en snorkelen, vervolgens naar het strand van Kakorema voor een Griekse BBQ, waarna in de loop van de middag de boot terugvaart naar Pythagorion.
Zondag 27/5:
Ook een vrije dag. In de ochtend is er gelegenheid met elkaar een Griek-Orthodoxe kerkdienst bij te wonen. Het is die zondag de Pinksterzondag, want dit jaar is het Oosters-Orthodox Pinksterfeest een week later dan Pinksteren bij ons in het Westen. En na de kerk kunnen we een leuk terras zoeken voor onze koffie!
Maandag 28/5:
Dagtocht met de ferry naar (het heilige eiland) Patmos, met rondrit en bezoek aan o.m. de Grot van de Apocalyps en het wereldberoemde Klooster van de Evangelist Johannes.
Dinsdag 29/5:
Waarschijnlijk nog een rustige ochtend, waarna de transfer naar het vliegveld volgt en de terug-vlucht naar Schiphol.

Informatie/aanmelding:

Stichting Oecumenische Ontmoetingen, tel. 010-
4220471, mail@oecumont.nl (Co Elshout) of via info@leerhuisspiritualiteit.nl (José van der Torre), tel. 0180-859955


Aantal deelnemers
min. 20, max. 30

Kosten:
€ 1198,--
klik hier om u aan te melden
REIS NAAR HET "HEILIGE LAND"
begin november 2018
Toch nog een keer naar het "Heilige Land"?
Israël en de Palestijnse gebieden,
of Jordanië, Israël en de Palestijnse gebieden.....

In de jaren 90 heb ben ik 10 keer (waarvan keer 9 als reisleider) naar het "Heilige Land" geweest. Israël en (steeds meer ook) de Palestijnse gebieden. Het waren jaren van hoop op een oplossing van het grote conflict daar. Joodse en ook Palestijnse gidsen, vele contacten aan beide zijden, Joodse hotels en Palestijnse hotels, het gezamenlijke dorpje Neve Shalom/Wahat as-Salam, ook bezoeken aan Hebron, Nablus, Jericho en Ramallah, een bezoek aan de Samaritanen op de Gerizimberg, met jongeren naar de YMCA in Bethlehem, naar vluchtelingenkampen, zelfs een keer naar de Gazastrook…. De contacten groeiden maar het werd steeds uitzichtlozer. Vanaf 2000 ben ik er niet meer geweest; ik wilde geen antisemiet worden.

Maar het knaagt nog steeds. Zo’n mooi en boeiend land! De bijbelverhalen spreken je toe, elke steen daar draagt historie. Een bezoek aan het holocaustmonument Yad Vashem is onvergetelijk. En de Klaagmuur, de Tempelberg/Haram E-Sharif, de Heilig Graf- c.q. Opstandingskerk, de Oude Stad in Jeruzalem… En de ervaringen die je opdoet op en bij het Meer in Galilea…..

In het jubileumjaar (25 jaar oecumenische ontmoetingen) toch (weer) een keer naar het Heilige Land? Israël, Palestina of ook Jordanië daarbij? En zo ja, hoe met "beide kanten"? De vroegere contacten zijn niet actueel meer. Drietour zoekt (heel, heel voorzichtig) ook naar de andere kant: contacten met vooral Christen-Arabieren in Sabastia (bij Nablus) en "Tent of Nations" (bij Bethlehem). Maar ook het gezamenlijk dorp Neve Shalom/Wahat as-Salam. Ik voeg daar graag ook bij, de christelijke kibboets, eerst helemaal solidair met Israël, nu (ook) een plek voor de dialoog.

Hierbij, nog geheel vrijblijvend, een opzetje met 2 mogelijkheden. Het voorjaar is waarschijnlijk wat snel, daarom denk ik aan het najaar, begin november. Dan is de temperatuur daar ook zeer aangenaam. Is er voldoende belangstelling voor een reis met oog voor de natuur, de culturen, de godsdiensten en ook voor alle mensen daar? De kosten zijn niet gering. En let op: bij de organisaties die goedkopere reizen aanbieden komen er veel meer kosten bij dan in deze voorstellen.

Co ElshoutReis door het Heilige Land: Israël en de Palestijnse gebieden en Jordanië
16 daagse reis i.s.m. Drietour Reizen, reisleiding: Co Elshout
8 hotels, zeer intensieve rondreis, minimaal 20 deelnemers
Bv. begin november
Schatting reissom: € 2000 / 2500, toeslag 1 p.k. ca. € 400

Mogelijk programma:
Dag 1: Amsterdam – Amman
Dag 2: Amman – (Jerash) – Madaba – Mount Nebo – Petra
Dag 3: Petra
Dag 4: Petra – Wadi Rum – Eilat
Dag 5: Eilat (vrije ochtend) – Arad
Dag 6: Arad – Masada – Dode Zee – Qumran – Jericho – (George klooster) – Jeruzalem
Dag 7: Jeruzalem: Oude stad, Klaagmuur, Tempelberg (Haram E-Sharif), H.Grafkerk en tuin
Dag 8: Jeruzalem: Nieuwe Stad – Yad Vashem – (Ein Kerem) – Chagall-ramen –
Dag 9: Jeruzalem – (Hebron) – Bethlehem – Beit Sahour / Tent of Nations – Jeruzalem: Olijfberg – Via Dolorosa
Dag 10: Jeruzalem (vrije dag)
Dag 11: Jeruzalem – Jaffa – (Tel Aviv) - Karmel – Haifa – Akko – Nes Ammim
Dag 12: Nes Ammim – Nazareth – Kapernaüm – Tabga – Berg Zaligsprekingen - Tiberias
Dag 13: Tiberias – Golan – Safed – Tiberias
Dag 14: Tiberias (boottocht) – Sabastia – Nablus (Jacobsbron en Gerizim) – (Ramallah) – Jeruzalem
Dag 15: Jeruzalem (vrije morgen/middag) – Neve Shalom/Wahat as-Salam – Abu Ghosh –Jeruzalem
Dag 16: Jeruzalem – Tel Aviv (ev. Amman) – Amsterdam

of:
Reis door het Heilige Land: Israël en de Palestijnse gebieden

11 daagse reis i.s.m. Drietour Reizen, reisleiding: Co Elshout
4 hotels, rondreis, minimaal 20 deelnemers
Bv. begin november
Schatting reissom: € 1700 / 1900, toeslag 1 p.k. ca. € 300

Dag 1: Amsterdam – Tel Aviv – Neve Shalom/Wahat as-Salam
Dag 2: Neve Shalom – Jaffa – (Tel Aviv) - Karmel – Haifa – Akko – Nes Ammim
Dag 3: Nes Ammim – Nazareth – Kapernaüm – Tabga – Berg Zaligsprekingen – Tiberias
Dag 4: Tiberias (boottocht) – Golan – Safed – Tiberias
Dag 5: Tiberias – Sabastia – Nablus (Jacobsbron en Gerizim) – Jericho – Jeruzalem
Dag 6: Jeruzalem: Oude stad, Klaagmuur, Tempelberg (Haram E-Sharif), H.Grafkerk en tuin
Dag 7: Jeruzalem: Nieuwe Stad – Yad Vashem – (Ein Kerem) – Chagall-ramen –
Dag 8: Jeruzalem – (Hebron) – Bethlehem – Beit Sahour / Tent of Nations – Jeruzalem: Olijfberg – Via Dolorosa
Dag 9: Jeruzalem (vrije dag)

Dag 10: Jeruzalem: George klooster – klooster Verzoeking (bij Jericho) – Dode Zee – Qumram – (Massada) – Jeruzalem
Dag 11: Jeruzalem – Tel Aviv – Amsterdam

ALS TEN MINSTE 14 MENSEN ZICH MELDEN VOOR ÉÉN VAN DEZE REIZEN ALS "MINSTENS ZEER GEÏNTERESSEERD" GAAN WIJ DIE REIS VOORBEREIDEN EN KOMEN WE ZO MOGELIJK (EN ZO SPOEDIG MOGELIJK) MET EEN AANBOD. WIE VOOR BEIDE REIZEN KIEST, GRAAG VOORKEUR ERBIJ VERMELDEN.
UITAARD KIEZEN WIJ DE REIS DIE DE MEESTE KANS VAN SLAGEN HEEFT.Aantal deelnemers
min. 20, max. ca. 30

Kosten:
nog niet te overzien maar minimaal ca. € 1700
klik hier om u aan te melden
WEEKEND NAAR DE PRIORIJ VAN SCHOTEN
wsch. 5-8 of 12-15 oktober 2018
HET BENEDICTINESSENKLOOSTER IN SCHOTEN (BIJ ANTWERPEN)
EEN LANG WEEKEND: WAARSCHIJNLIJK 1E OF 2E WEEKEND VAN OKTOBER 2018De monialen van Schotenhof behoren tot de Olivetanen, de witte tak van de Orde van Sint Benedictus, die zijn aartsabdij heeft in Monte Oliveto in Italië. Binnen deze tak stichtte Dom Constantinus Bosschaerts in 1926 de Vita et Pax-stichting, met bijzondere aandacht voor vernieuwing van het monastieke leven, liturgie en kunst, de oecumene, de samenwerking met leken. Tot die stichting behoren de Benedictinessen van Schotenhof met vijf kloosters: Schotenhof, Firenze (Italië,) Moustier en Fagne (Frankrijk), Ribeirïo Preto (Brazilië) en Turvey (Engeland). In 1926 werd een onderkomen gezocht in de omgeving Antwerpen en men vond dat in de villa "Le Perron" te Schoten, nu de priorij "Regina Pacis".


Wij vertrekken op vrijdagnamiddag uit Rotterdam om vóór de vespers bij de zusters te zijn. Wij nemen deel aan de diensten en hebben gesprekken met de zusters en met elkaar. Ook bewonderen we de ikonen en de vele kunstvoorwerpen die de zusters vervaardigen. Uiteraard is er veel vrije tijd en gelegenheid in de tuinen te wandelen. Op het terrein bevindt zich ook een Byzantijnse kapel.

Het is onze bedoeling ook dit jaar weer voor de zaterdag daar een Byzantijnse Liturgieviering te organiseren. Op zondag is er voor wie wil een excursie naar Antwerpen, met o.m. een bezoek aan de kathedraal en de prachtige St. Pauluskerk. Op maandag reizen we in de namiddag weer terug naar Rotterdam.

Kosten: € 195,-. Inbegrepen: reis per mini-bus, logies (één- of tweepersoons-kamer naar keuze), excursie Antwerpen, alle maaltijden van vrijdagavond t/m maandagmiddag.
Aantal deelnemers
min. 8, max. ca. 20Kosten:
€ 195
klik hier om u aan te melden
WEEKEND NAAR DE ABDIJ VAN CHEVETOGNE
20-23 april en 23-16 november 2018
DE ABDIJ VAN CHEVETOGNE EN DE BYZANTIJNSE TRADITIE
LANG WEEKEND: VRIJDAG 20 t/m MAANDAG 23 APRIL & VRIJDAG 23 t/m MAANDAG 26 NOVEMBER 2018De Benedictijner abdij in de Belgische Ardennen, waar de monniken naast hun eigen Latijnse traditie ook de Byzantijnse onderhouden. De abdij die ook de thuisbasis is van de oud-bisschop van Rotterdam, mgr. Ph. Bär. Allereerst is er de rust van het klooster en de natuur. Daarnaast zijn er altijd de boeiende gesprekken met de monniken en met elkaar. Verder kunt u informatie opdoen over het klooster, het kloosterleven, de liturgie, de Byzantijnse traditie, het Christelijke Oosten en de oecumene. Maar voor de meeste mensen staat voorop de soms bijna bovenaardse zang van het Byzantijnse monnikenkoor, een spirituele ervaring als een geschenk van een grote traditie.

Het programma voorziet in informatie, toelichtingen, rondleiding, lezingen en gesprekken, maar er is ook vrije tijd. Vanzelfsprekend heeft u alle gelegenheid de diensten bij te wonen in de twee kerken, de Westerse en de Oosterse. Er zullen lezingen en gesprekken zijn, een rondleiding. Maar er zijn ook voldoende mogelijkheden te wandelen en anderzijds te ontspannen. Reis- en gespreksleiding: Co Elshout.

Kosten: € 215,-. Inbegrepen: de reis per minibus, logies, alle maaltijden van de middagmaaltijd op de dag van aankomst tot en met de (warme) middag- maaltijd op de dag van vertrek, zelfs de gift voor het klooster (voor lezingen e.d.). NB De mannen logeren in het gastenverblijf van het klooster, de dames en de echtparen en andere combinaties in het gastenverblijf in de dependance "Béthanie". Extra kosten voor een éénpersoonskamer in "Béthanie" of een kamer met wc en douche (geldt ook voor het klooster): € 5 per nacht, dus € 15. Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal ca. 20. De capaciteit is beperkt!

Een waarschuwing: in de dependance "Béthanie" is zéér beperkt plaats op de begane grond en de meeste kamers bevinden zich op de 2e etage en er is geen lift. Bovendien: "Béthanie" bevindt zich op ca. 400 m. loopafstand van de kerken en het hoofdgebouw. In het klooster zelf is wèl een lift.

Wij vertrekken om 08.00 uur uit Rotterdam, zodat we met een koffiestop om ca. 11.30 uur aankomen in Chevetogne. Voor de terugreis vertrekken wij om 15.00 uur, om ca. 18.30 uur in Rotterdam terug zijn.Aantal deelnemers
min. 8 / max. ca. 20

Kosten:
€ 215
klik hier om u aan te melden
Klik hier voor een printervriendelijke versie van deze pagina   Deze pagina is op 1-Jan-1970 1:00 aangepast