reizen

REIS NAAR HET HEILIGE LAND
12-21 november 2019
“WEER TERUG NAAR DE BRONNEN”

RONDREIS IN HET HEILIGE LAND
(Israël en de Palestijnse gebieden)
10 daagse reis: dinsdag 12 t/m donderdag 21 november 2019

3 nachten in Tiberias - 3 nachten in Jeruzalem - 3 nachten in Bethlehem


Oecumenische reis, zo mogelijk samen met het (Steiger) Leerhuis Spiritualiteit,
onder (bege)leiding van pater Leo de Jong o.p. (gevraagd) en Co Elshout,
i.s.m. de interkerkelijke reisorganisatie Drietour, Alphen a/d Rijn


NB Reizen naar en door het “Heilige Land” is heel duur geworden. Een 10-daagse, goed verzorgde, zeer gevulde en “inhoudelijke” rondreis (en dat is onze reis!) kost al gauw 2000 euro of meer.

Reissom: € 1852,- (toeslag éénpersoonskamer € 360)

Inbegrepen: vliegreis en belastingen, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt en diner, excursies en entrees, fooien, Nederlands sprekende gids(en), Engelsprekende gids(en) op de West Bank.
Niet inbegrepen: verzekeringen, lunches.

Minimum aantal deelnemers: 18 (excl. reisleiding), maximaal ca. 30.

Hotels: Tiberias: Hotel Golan (onze voorkeur) of Hotel Kinnerot, in Jeruzalem Hotel Holyland (onze voorkeur) of Hotel Caesar, in Bethlehem Hotel Holyland. We hopen spoedig te vernemen wat het wordt.

Pater Leo de Jong beslist medio mei, na de reis naar Rhodos (en zijn knieën dan al 87 jaar meegaan), of hij ook deze tour nog zal meedoen. We hopen het zeer! Maar we kunnen met de reserveringen daar niet op wachten; Israël is zeer in trek bij de pelgrims en de toeristen, dus we moeten spoedig duidelijkheid hebben over deze reis. Overigens beide reisleiders hebben de nodige ervaring met groepsreizen in het Heilige Land.

Graag ontvangen wij uw bericht: dat u meegaat of dat u waarschijnlijk meegaat of dat u misschien meegaat. Dat wordt uiteraard op volgorde van binnenkomst genoteerd. NB Dat is de wachtlijst; vóór gaan degenen van wie wij een ingevuld en ondertekend aanmeldingsformulier hebben ontvangen (over de post of digitaal). Vraag het aan (of voor andere vragen): bel of (liever) mail ons. Dertig plaatsen is heel wat, maar het kan (denk aan onze Rome-reizen) soms snel gaan. Het is nog ver weg, maar met een annuleringsverzekering loop je feitelijk geen risico.


PROGRAMMA VAN DAG TOT DAG

Dag 1 di 12/11: Heenreis
Vlucht Amsterdam 11:15 u. - Tel Aviv 17:00 u. (rechtstreeks met El Al). We rijden met onze bus langs Tel Aviv naar het noorden, langs de berg Thabor naar ons hotel in Tiberias.

Dag 2, wo 13/11: De Golan en het noorden
We beginnen deze dag op de Berg van de Zaligsprekingen, (voor wie wil: wandelen naar) Tabga (bezoek en ev. een korte viering daar). Dan via de Golan, de Druzendorpen en zicht op de Hermon en Syrië naar de bronnen van de Jordaan. Via Banjas naar Tel Dan (gelegenheid tot wandelen). Via Metula, met zicht op Libanon, langs Kirjat Sjmona naar Tsfat, een orthodox kunstenaars-stadje. Tot slot terug naar het hotel.

Dag 3 do 14/11: In de buurt van het meer en Galilea
In de ochtend bezoek aan Kapernaüm. Vervolgens een boottocht op het Meer van Tiberias. Dan rijden we naar de opgravingen van Bet-Sean en we zien de mozaïek in de oude synagoge bij Beit Alfa. Daarna bezoeken we Nazareth met de Aankondigingskerk. Hopelijk is er dan nog tijd voor een bezoek aan
Akko alvorens terug te keren naar het hotel in Tiberias.

Dag 4 vr 15/11: Van Tiberias naar Jeruzalem
Vertrek uit Tiberias. We rijden eerst naar het Palestijnse dorp Sebastia, waar we een stop maken, vervolgens gaan we naar Nablus met de Jacobs-bron en de Samaritanen op de Berg Gerizim. Daarna gaan we door naar de Jordaanvallei. Bij de doop-plaats Qasr El Yahud (pal op de grens met Jordanië) maken we een stop. In Jericho bezoeken we de Tel, de opgraving van de zeer oude stad, en we maken een korte rit door de stad. Dan door naar Jeruzalem, met eerst een korte stop op de Scopusberg met het uitzicht op de ”heilige stad”. Daarna rijden we naar ons hotel.

Dag 5, za 16/11: De Oude Stad van Jeruzalem
Een dag in Jeruzalem. We wandelen langs de muur en we gaan de stad in door de Leeuwenpoort, we bezoeken St. Anna en Bethesda en we lopen over de Via Dolorosa naar de Heilig Grafkerk. In de middag wandelen we door de Armeense wijk en gaan we naar de Sionsberg. Via de Joodse en Arabische wijken lopen we naar de Damascuspoort. Tot slot gaan we naar de Graftuin, een oase van rust, waar we ook een “aandacht” of “viering’’ kunnen houden.

Dag 6, zo 17/11: Zondag in Jeruzalem
Een vrije dag in Jeruzalem. In de ochtend gelegenheid een kerkdienst bij te wonen, bijvoorbeeld de dienst met H. Avondmaal in de Duitse Lutherse Verlosserskerk. ’s Middags aanbod: met de tram naar Yad Vashem (tram en entree dus niet inbegrepen) met op de terugweg een stop bij het centrum Jaffastraat en de orthodoxe wijk Mea Shearim.

Dag 7, ma 18/11: De Oude stad, nieuwe stad en Bethlehem
In de ochtend wandeling naar de Klaagmuur, waar we ook een stukje van de Bar Mitswa-viering kunnen bijwonen en het Tempelplein (de Haram al-Sharif). In de middag vertrekken we met de bus en bezoeken we de wereldberoemde Chagall-ramen, en rijden we via Ein Karem en de Menora bij de Knesset naar Bethlehem, naar de geboorte-kerk en de herdersvelden en ten slotte naar het hotel in Bethlehem.

Dag 8, di 19/11: De woestijn en de Dode Zee
Dagtocht door de Woestijn van Juda en naar de Dode Zee. Via Wadi Kelt, met uitzicht op het St. George-klooster, rijden we naar Qumran, de plek waar de Dode Zee-rollen gevonden zijn. Natuurlijk is er ook gelegenheid te drijven in de Dode Zee. Daarna zien we wat nog mogelijk is, eventueel (helemaal) naar Massada (zit nu niet in het officiële programma, dus entree en kabelbaan niet inbegrepen), of naar Ein Gedi of een mooie stop ergens in de woestijn, alvorens terug te keren naar Bethlehem.

Dag 9, wo 20/11: Hebron en Neve Shalom
Deze ochtend bezoeken we Hebron en de “Tent of Nations”. Daarna gaan naar Neve Shalom/Wahat al Salam, een dorp waar Joden en Palestijnse samenleven. Dan gaan we terug, naar de stad, naar de Olijfberg (wie wil: wandelt naar beneden via Dominus Flevit) en daar nemen we afscheid van Jeruzalem. Dan terug naar het hotel in Bethlehem.

Dag 10, do 21/11 Tel Aviv en terugreis
In de loop van ochtend vertrek uit Bethlehem naar Jaffa / Tel Aviv. Daarna de transfer naar de lucht-haven en in de namiddag: 16:10 u., de terugvlucht naar Schiphol 20:20 u. (rechtstreeks met El Al).Aantal deelnemers
min. 20, max. ca. 30

Kosten:
€ 1852
klik hier om u aan te melden
WEEKEND NAAR DE PRIORIJ VAN SCHOTEN
25 - 28 oktober 2019
HET BENEDICTINESSENKLOOSTER IN SCHOTEN (BIJ ANTWERPEN)
EEN LANG WEEKEND: VRIJDAGMIDDAG 25 OKTOBER T/M MAANDAGMIDDAG 28 OKTOBER 2019De monialen van Schotenhof behoren tot de Olivetanen, de witte tak van de Orde van Sint Benedictus, die zijn aartsabdij heeft in Monte Oliveto in Italië. Binnen deze tak stichtte Dom Constantinus Bosschaerts in 1926 de Vita et Pax-stichting, met bijzondere aandacht voor vernieuwing van het monastieke leven, liturgie en kunst, de oecumene, de samenwerking met leken. Tot die stichting behoren de Benedictinessen van Schotenhof met vijf kloosters: Schotenhof, Firenze (Italië) Moustier en Fagne (Frankrijk), Ribeirão Preto (Brazilië) en Turvey (Engeland). In 1926 werd een onderkomen gezocht in de omgeving van Antwerpen en men vond dat in de villa "Le Perron" te Schoten, nu de priorij "Regina Pacis".


Wij vertrekken op vrijdagnamiddag uit Rotterdam om vóór de vespers bij de zusters te zijn. Wij nemen deel aan de diensten en hebben gesprekken met de zusters en met elkaar. Ook bewonderen we de ikonen en de vele kunstvoorwerpen die de zusters vervaardigen. Uiteraard is er veel vrije tijd en gelegenheid in de tuinen te wandelen. Op het terrein bevindt zich ook een Byzantijnse kapel.

Op zaterdag wordt er in de Byzantijnse Kapel van het klooster een byzantijnse H. Liturgie gevierd. Op zondag is er voor wie wil een excursie naar Antwerpen, met o.m. een bezoek aan de kathedraal en de prachtige St. Pauluskerk. Op maandag reizen we in de namiddag weer terug naar Rotterdam.

Kosten: € 200,-. Inbegrepen: reis per minibus, logies (één- of tweepersoons-kamer naar keuze), excursie Antwerpen, alle maaltijden van vrijdagavond t/m maandagmiddag.
Aantal deelnemers
min. 8, max. ca. 20Kosten:
€ 200
klik hier om u aan te melden
WEEKEND NAAR DE ABDIJ VAN CHEVETOGNE
26 - 29 april en 29 november - 2 december 2019
DE ABDIJ VAN CHEVETOGNE EN DE BYZANTIJNSE TRADITIE
LANG WEEKEND:
VRIJDAG 26 t/m MAANDAG 29 APRIL 2019 (NB: Beloken Pasen!)
EN VRIJDAG 29 NOVEMBER T/M MAANDAG 2 DECEMBER 2019

NB WEEKEND APRIL IS MET 21 DEELNEMERS (VRIJWEL) VOLGEBOEKT, DUS "OP AANVRAAG"
(en waarschijnlijk zelf reizen, met eventueel haal- en breng-service station Ciney)


De Benedictijner abdij in de Belgische Ardennen, waar de monniken naast hun eigen Latijnse traditie ook de Byzantijnse onderhouden. De abdij die ook de thuisbasis is van de oud-bisschop van Rotterdam, mgr. Ph. Bär. Allereerst is er de rust van het klooster en de natuur. Daarnaast zijn er altijd de boeiende gesprekken met de monniken en met elkaar. Verder kunt u informatie opdoen over het klooster, het kloosterleven, de liturgie, de Byzantijnse traditie, het Christelijke Oosten en de oecumene. Maar voor de meeste mensen staat voorop de soms bijna bovenaardse zang van het Byzantijnse monnikenkoor, een spirituele ervaring als een geschenk van een grote traditie.

Het programma voorziet in informatie, toelichtingen, rondleiding, lezingen en gesprekken, maar er is ook vrije tijd. Vanzelfsprekend heeft u alle gelegenheid de diensten bij te wonen in de twee kerken, de Westerse en de Oosterse. Er zullen lezingen en gesprekken zijn, een rondleiding. Maar er zijn ook voldoende mogelijkheden te wandelen en anderzijds te ontspannen. Reis- en gespreksleiding: Co Elshout.

Kosten: € 220,-. Inbegrepen: de reis per minibus, logies, alle maaltijden van de middagmaaltijd op de dag van aankomst tot en met de (warme) middag- maaltijd op de dag van vertrek, zelfs de gift voor het klooster (voor lezingen e.d.). NB De mannen logeren in het gastenverblijf van het klooster, de dames en de echtparen en andere combinaties in het gastenverblijf in de dependance "Béthanie". Extra kosten voor als u het treft: een een kamer met wc en douche (NB zéér beperkt beschikbaar) € 5 per nacht, dus € 15. Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal ca. 20. De capaciteit is beperkt!

Een waarschuwing: in de dependance "Béthanie" is zeer beperkt plaats op de begane grond en de meeste kamers bevinden zich op de 2e etage en er is geen lift. Bovendien: "Béthanie" bevindt zich op ca. 400 m. loopafstand van de kerken en het hoofdgebouw. In het klooster zelf is wèl een lift.

Wij vertrekken om 08.00 uur uit Rotterdam, zodat we met een koffiestop om ca. 11.30 uur aankomen in Chevetogne. Voor de terugreis vertrekken wij om 15.00 uur, om ca. 18.30 uur in Rotterdam terug zijn.


Aantal deelnemers
min. 8 / max. ca. 20

Kosten:
€ 220
klik hier om u aan te melden
VOORJAARSREIS NAAR RHODOS
8 -15 MEI 2019
Gaat u mee: 8-daagse reis naar het Griekse eiland Rhodos?
dinsdag 8 mei t/m dinsdag 15 mei 2019


Stichting Oecumenische Ontmoetingen en Leerhuis Spiritualiteit, Rotterdam
in samenwerking met de interkerkelijke reisorganisatie Drietour Reizen
reis(bege)leiding: Co Elshout en pater Leo de Jong o.p.

We hebben deze reis iets duurder moeten maken dan de achtdaagse reisjes vorig jaar.
Maar dan heb je ook wat! We vliegen van en terug naar Rotterdam Airport (met redelijk vliegtijden).
En we verblijven de gehele week in een goed en schitterend gelegen hotel aan zee èn vlakbij de gezellige oude stad!


Reissom: € 1.328 (toeslag 1 persoonskamer: € 179)
Inbegrepen: vliegreis Rotterdam – Rhodos - Rotterdam, luchthavenbelasting, brandstoftoeslag en overige heffingen, ruimbagage 20 kilo, transfer van en naar de luchthaven en alle vervoer ter plaatse tijdens de excursies, 7 overnachtingen in een tweepersoonskamer met balkon en zij-zeezicht (geldt ook voor de éénpersoonskamers) en halfpension (ontbijtbuffet en diner) in Hotel Mediterranean in Rhodos-stad (en direct aan strand en zee), alle excursies en entreegelden zoals vermeld in het programma, reisleiding en inhoudelijke begeleiding en plaatselijke Nederlandssprekende gidsen, fooien. Niet inbegrepen: drankjes, verzekeringen, lunches. Minimaal 20 deelnemers (maximaal ca. 25).

Vluchten met Tui Fly van en naar Rotterdam Airport! (vliegtijden altijd onder voorbehoud):
8 mei OR 281 Rotterdam 09.15 – Rhodos 14.10 en 15 mei OR 282 Rhodos 14.40 – Rotterdam 17.50

Volgens een van de mythen verdeelde oppergod Zeus de wereld onder de goden, maar vergat hierbij de zonnegod Helios een deel te geven. Hierop rees het eiland Rhodos op uit de zee, en kwam vervolgens aan Helios toe.
In de 16e eeuw v.Chr. vestigden zich de minoïers en in de 15e eeuw v. Chr. de achaiers op Rhodos. De Griekse tijd was de bloeitijd van het eiland als centrum van Helleense cultuur. Toen het onderdeel werd van het Romeinse Rijk, werd de rol van het eiland minder groot, zeker nadat veldheer Cassius het eiland in 43 voor Christus geplunderd had. Door de eeuwen heen werd het eiland overvallen door onder meer de Achaeërs, Goten, Perzen, Arabieren en de Kruisvaarders. In 1310 kwam het eiland in bezit van de Hospitaalridders. Over een tijdspanne van meer dan 70 jaren werd Rodos in 1522 door de Turken veroverd, waarna het eeuwenlang deel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk. In 1912 werd het op de Turken veroverd door de Italianen, en pas in 1948 werd het bij het moderne Griekenland gevoegd.

Rhodos heeft de vorm van een speerpunt. Het eiland is bijna 80 kilometer lang en 38 km breed en heeft een totale oppervlakte van 1.398 km². De kustlijn bedraagt ongeveer 220 km. Het hoogste punt van het eiland is de berg Attavyros, deze heeft een hoogte van 1215 meter boven zeeniveau. Rodos-stad bevindt zich in het uiterste noorden van het eiland. (bron: Wikipedia)


Pater Leo de Jong heeft deze reis voorgesteld. Graag gaat hij nog eenmaal met ons naar de Griekse eilanden, naar het eiland waar hij zijn ontdekkingstochten begon. Vooral de steden, kerken en kloosters zijn bezienswaardig, maar ook de natuur is mooi, zeker in het voorjaar. We waren er al eerder, op de eilandenreis in 2011. De bekendste plaatsen zullen we ook nu weer bezoeken, zoals Rhodos-stad, de ridderstad en de kruisriddersburcht en de musea in het hospitaal van de ridders en in het Grootmeesterpaleis. En de zeer oude kerkjes met boeiende ikonen en de kathedraal bij Mandraki, de klassieke haven. En aan de ander kant van het eiland de stad Lindos, met de akropolis en de restanten van de tempel voor Pallas Athena en ook een kasteel van de kruisridders. En met het prachtige zicht op de oude haven, waar Paulus ooit aan land kwam. Maar ook bezoeken we dit keer enkele kloosters, zoals Moni Ipsenis (bewoond door 14 nonnen), met een prachtige kerkje en een uit olijvenhout gesneden iconostase. En Moni Thari (bewoond door 6 monniken), waar de binnenmuren zijn bedekt met fraaie fresco-s. Het kloostercomplex heeft mooie tuinen en een wijngaard. En dagtocht naar het eilandje Symi, met het stadje van de sponzenvisserij en het grote Panormitis-klooster. Maar ook heerlijk vrije tijd en twee vrije dagen voor de stad en/of het strand.

Overzicht programma:
Woensdag 8 mei: heenreis en vrije namiddag, groepsborrel en (alle dagen) diner in het hotel. Donderdag 9: bezoek Rhodos-stad, vrijdag 10 en zaterdag 11: excursies (met eigen bus) op het eiland, o.m. naar Lindos, kloosters, kerken. Maandag 13: dag/boottocht naar het eiland Symi. Zondag 12 en dinsdag 14 mei: vrije dagen (met op zondag waarschijnlijk een aanbod van een viering). Woensdag 15: na nog een vrije ochtend de terugreis naar Rotterdam.

Omdat wij graag verblijven in een hotel in of vlakbij de gezellige oude stad en omdat wij als groep ook nog aangewezen zijn op de grotere en vaak wat luxere hotels, zijn we wel wat duurder uit. Maar èn de stad èn een eigen strand vlakbij! Het Mediterranean Hotel ligt heel mooi op de punt van het eiland, recht tegenover de Turkse kust direct aan een groot strand (je loopt zo over het strand de kop van het eiland rond). En op zo’n 500 m. van het centrum met de winkels, bars en restaurants en de middeleeuwse stad. Ook het openbaar vervoer is op loopafstand. We hebben één- en tweepersoonskamers besteld met balkon en zij-zeezicht (vol-zeezicht was niet beschikbaar, en is nog duurder). Het hotel beschikt over een buitenzwembad, een restaurant, een bar/café en een terras en uitzicht op de zee en de boten van en naar de haven.

De tijd dringt. Onze reserveringen lopen voorlopig tot 1 maart. Dan moeten we weten of er voldoende deelnemers (te verwachten) zijn om de reis door te laten gaan. Laat ons dus a.u.b. zo spoedig mogelijk weten dat u misschien of waarschijnlijk of zeker meegaat.
Vragen? Bel of mail ons! Co Elshout: 010-4220471 / mail@oecumont.nl.


Nog wat aanvullende informatie via Drietour Reizen over deze reis:

Langgerekte goudgele stranden en kleine stille baaitjes waar u kunt genieten van de vele zonuren. Bent u een cultuurliefhebber, dan kunt u op Rhodos de wereld ten tijde van de Middeleeuwen ontdekken. Rhodos stad wordt niet voor niets de schatkamer van het verleden genoemd. Ridders, Romeinen en grootmeesters gingen je voor door de nauwe straatjes en over de stadsmuren. Rhodos is ook een eiland voor natuurliefhebbers. Dat bewijst de vlindervallei, waar de zeldzame gestippelde Harlekijn, die u hier in overvloed ziet, leeft. Lopend over trapjes, brugjes en beekjes, kan het zomaar gebeuren dat er één of meerdere vlinders om u heen vliegen en op u gaan zitten. En wanneer u toch op Rhodos bent, geniet dan ook van de Griekse keuken. Nergens smaakt gyros en souvlaki zo lekker als hier. In de dorpjes in het binnenland staat oma zelf nog in de keuken om de heerlijkste authentieke gerechten te bereiden.

HET PROGRAMMA VAN DAG TOT DAG:

Dag 1, woensdag 8 mei; Reisdag naar Rhodos.
Met een vroege vlucht vliegt u in de ochtend van Rotterdam naar Rhodos. Na aankomst transfer naar uw hotel in Rhodos-stad waar u deze reis zult overnachten.

Het Mediterranean Hotel **** heeft een uitstekende locatie aan het zandstrand, vlak bij het aquarium. Het is slechts een korte afstand naar de stad Rodos en het Grootmeesterpaleis. Het hotel beschikt over ruime kamers en suites, waarvan een gedeelte met uitzicht op het strand en het diepe blauwe water van de Egeïsche Zee. U kunt heerlijk ontspannen bij het zoetwaterzwembad of op het zandstrand van het Mediterranean Hotel. Tot de diensten en faciliteiten van het hotel behoren een kaartspelkamer en een film- en televisieruimte. Het restaurant Thalasa heeft een aangename, frisse inrichting en serveert zorgvuldig geselecteerde Griekse specialiteiten en internationale gerechten. Het Mediterranean Café biedt de hele dag door koffie, drankjes en hapjes.

Dag 2, donderdag 9 mei; Rhodos stad (halve dag met bus en gids, in de middag aanbod eigen programma van de reisleiding)
Rhodos, de hoofdstad, is 2400 jaar geleden gesticht op de noordoostpunt en een fascinerende stad. Een smeltkroes van historische overblijfselen en het hedendaagse moderne leven. Op deze tocht brengt u een bezoek aan de oude Akropolis van Rhodos, gelegen op de Monthe Smith heuvel, met de overblijfselen van de tempel van Apollo en de gerestaureerde gebouwen van het oude stadion en het theater. Op enkele minuten afstand van de Akropolis bevindt zich de middeleeuwse ridderstad met zijn hoge muren, diepe grachten en nauw geplaveide straatjes. In de oude middeleeuwse stad (Werelderfgoed van Unesco) staan Byzantijnse kerken en Turkse moskeeën in een traditionele Griekse omgeving licht geraakt door de huidige moderne snelle tijd. Een zeer indrukwekkend gebouw binnen de stadsmuren is het Groot Meesters Paleis.

Dag 3, vrijdag 10 mei; Lindos (halve dag met bus en gids, in de middag vrij, eventueel aanbod van een eigen programma van de reisleiding)
Na een uurtje rijden langs de oostkust komt u aan in Lindos het mooiste dorp van het eiland. Het schilderachtige dorpje met zijn wirwar van geplaveide straatjes ligt prachtig aan zee. Hoog boven het charmante plaatsje en de zee ligt de Akropolis gewijd aan de godin Lyndia en ooit een machtige burcht. Loop omhoog (15 min.) naar de Akropolis of huur een ezel voor een stukje van de route. Dit oude heiligdom is gebouwd op verschillende niveaus met op het hoogste punt de tempel van Athene Lyndia (4e eeuw v. Chr.). In de Akropolis zijn de overblijfselen van een Byzantijnse kerk en de vesting van de Johannieters Ridders. Vanaf de top is er een mooi uitzicht op de Sint Paul Baai, waarvan men zegt dat apostel Paulus hier voet aan land zette in 52 n. Chr. Na het bezoek aan de Akropolis is er tijd voor een wandeling door de nauwe straatjes van Lindos, een bezoek aan de middeleeuwse kerk en te genieten van de gezellige sfeer.

Dag 4, zaterdag 11 mei; Eilandtour (hele dag)
Deze excursie voert u over het eiland door een lieflijk landschap en wit geschilderde dorpjes. De eerste stop is op de Filerimos berg, de Akropolis van de stad Ialyssos in de oudheid. Op de top van de berg staat nu het Moeder Gods klooster, er is een replica van een beroemd icoon dat volgens de overleving geschilderd werd door apostel Lucas. De laan met cipressen, met aan de rechterkant afbeeldingen van de kruisweg, leidt naar een 18m hoog kruis. Vanaf de top is er een prachtig uitzicht. Vervolgens verder in westelijke richting naar Kamiros, een landbouwstad uit de oudheid die waar wijn en olie werden geproduceerd. We zien nu nog overblijfselen van de marktplaats, Dorische tempel en huizen. Aansluitend naar het bergdorpje Embona (800m boven de zeespiegel) voor de middagpauze, dat bekend staat om het goed gegrilde vlees. Bij een bezoek aan een wijngoed is er gelegenheid om enkele wijnen en likeuren te proeven. In het plaatsje Siana, proeven we honing en souma een gedestilleerd drankje. Er is ook gelegenheid de kerk te bekijken. Dan voor een fotopauze naar het dorpje Monolithos, dat vernoemd is naar de hoge rots die oprijst uit de grond. Op de top van de rots zijn de ruïnes van een middeleeuws fort. De rit gaat nu dwars over het eiland naar Kiotari, waar tijd is om te ontspannen in een taverna aan het strand, voordat de rit teruggaat naar het hotel. Tijdens de tocht kunnen op verzoek extra stops ingelast worden bij kloosters en kerken.

Dag 5, zondag 12 mei; Rustdag
Zondag, een dag om even op adempauze te komen, alle indrukken op u in te laten. Ook kunt u een lokale kerkdienst bijwonen of verzorgt uw reisleiding een bijeenkomst.

Dag 6, maandag 13 mei; Boottocht Symi (hele dag)
Ontdek het prachtige Griekse eilandje Symi met zijn karakteristieke neoklassieke architectuur van de schilderachtige huizen in pastelkleuren gebouwd in een amfitheater stijl. Verken het prachtige plaatsje met de kleine geplaveide straten, de kerken en kloosters, de visrestaurants aan de haven en bekijk de natuurlijke sponsen die langs de kust in zee leven. Geniet van de tijd op het eilandje, schiet een paar mooie plaatjes, kijk rond bij de vele winkeltjes met snuisterijen of proef de smaken van de lokale gerechten in een taverne. Op de terugweg wordt in Panoramites gestopt, het haventje in het westen en is er gelegenheid om het beroemde 12e-eeuwse klooster van St. Michaël, de aartsengel, beschermer van de lokale bevolking en vissers te bezoeken. Een mooie dag met onvergetelijke herinneringen.

Dag 7, dinsdag 14 mei; Vrije Dag
Deze dag kunt u naar eigen inzicht besteden.

Dag 8, woensdag 15 mei; Terugreis
Aan het eind van de ochtend transfer naar de luchthaven van Rhodos voor de terugvlucht naar Rotterdam. Aankomst aan het eind van de middag.

Aantal deelnemers
minimaal 20, maximaal ca. 25

Kosten:
€ 1.328
klik hier om u aan te melden
Klik hier voor een printervriendelijke versie van deze pagina   Deze pagina is op 1-Jan-1970 1:00 aangepast