reizen

REIS NAAR HET HEILIGE LAND
november 2019
Toch nog een keer naar het "Heilige Land"?
Israël en de Palestijnse gebieden.

Een gezamenlijke jubileumreis (25 jarig bestaan) van onze stichting en die van het Leerhuis Spiritualiteit.
En dus weer een reis onder (bege)leiding van pater Leo de Jong o.p. (nog onder voorbehoud) en Co Elshout.
We hebben gezegd: "We streven naar een evenwichtige reis, zowel in godsdienstig als in politiek opzicht."

Hieronder een voorlopig concept.
Wij hopen binnenkort een aanbod te kunnen plaatsen.

Reis naar het Heilige Land: Israël en de Palestijnse gebieden
10 daagse reis i.s.m. Drietour Reizen,
3 hotels, rondreis, minimaal 20 deelnemers
november 2019 (aangevraagd 12-21 november).

Door de zéér hoge prijzen daar hebben we onze plannen teruggebracht van 15 naar 10 dagen, waarmee we de prijs nog net onder de € 2.000 p.p. hopen te houden. Voorlopige opzet: 3 nachten in Tiberias, bezoeken op en rond het meer, Galilea en Golan, Beth Shean, Beit Alfa, Nazareth, Akko. Op dag 4 door de West Bank met o.m. Sabastia, Nablus en de Samaritanen op de Gerizimberg, de Jordaan, Jericho, naar Jeruzalem. 3 nachten in Oost-Jeruzalem (op een steenworp afstand van de oude stad). Drie dagen in Jeruzalem met alle belangrijke bezienswaardigheden. Dan naar Bethlehem, ook daar 3 nachten en excursies naar o.m. de Geboortekerk en de herdersvelden en de Woestijn van Juda, Qumran, de Dode Zee, zo mogelijk ook Massada, Hebron, Tent of Nations, Neve Shalom, Jaffa / Tel Aviv. We hopen vóór 1 maart de aanbieding te kunnen plaatsen.
Aantal deelnemers
min. 20, max. ca. 30

Kosten:
nog niet te overzien maar minimaal ca. € 1700
klik hier om u aan te melden
WEEKEND NAAR DE PRIORIJ VAN SCHOTEN
najaar 2019
HET BENEDICTINESSENKLOOSTER IN SCHOTEN (BIJ ANTWERPEN)
EEN LANG WEEKEND: VRIJDAGMIDDAG T/M MAANDAGMIDDAG NAJAAR 2019 (juiste data worden z.s.m. bekend gemaakt)De monialen van Schotenhof behoren tot de Olivetanen, de witte tak van de Orde van Sint Benedictus, die zijn aartsabdij heeft in Monte Oliveto in Italië. Binnen deze tak stichtte Dom Constantinus Bosschaerts in 1926 de Vita et Pax-stichting, met bijzondere aandacht voor vernieuwing van het monastieke leven, liturgie en kunst, de oecumene, de samenwerking met leken. Tot die stichting behoren de Benedictinessen van Schotenhof met vijf kloosters: Schotenhof, Firenze (Italië) Moustier en Fagne (Frankrijk), Ribeirão Preto (Brazilië) en Turvey (Engeland). In 1926 werd een onderkomen gezocht in de omgeving van Antwerpen en men vond dat in de villa "Le Perron" te Schoten, nu de priorij "Regina Pacis".


Wij vertrekken op vrijdagnamiddag uit Rotterdam om vóór de vespers bij de zusters te zijn. Wij nemen deel aan de diensten en hebben gesprekken met de zusters en met elkaar. Ook bewonderen we de ikonen en de vele kunstvoorwerpen die de zusters vervaardigen. Uiteraard is er veel vrije tijd en gelegenheid in de tuinen te wandelen. Op het terrein bevindt zich ook een Byzantijnse kapel.

Op zaterdag wordt er in de Byzantijnse Kapel van het klooster een byzantijnse H. Liturgie gevierd. Op zondag is er voor wie wil een excursie naar Antwerpen, met o.m. een bezoek aan de kathedraal en de prachtige St. Pauluskerk. Op maandag reizen we in de namiddag weer terug naar Rotterdam.

Kosten: € 200,-. Inbegrepen: reis per minibus, logies (één- of tweepersoons-kamer naar keuze), excursie Antwerpen, alle maaltijden van vrijdagavond t/m maandagmiddag.
Aantal deelnemers
min. 8, max. ca. 20Kosten:
€ 200
klik hier om u aan te melden
WEEKEND NAAR DE ABDIJ VAN CHEVETOGNE
26 - 29 april en 29 november - 2 december 2019
DE ABDIJ VAN CHEVETOGNE EN DE BYZANTIJNSE TRADITIE
LANG WEEKEND:
VRIJDAG 26 t/m MAANDAG 29 APRIL 2019 (NB: Beloken Pasen!)
EN VRIJDAG 29 NOVEMBER T/M MAANDAG 2 DECEMBER 2019

NB WEEKEND APRIL IS MET 21 DEELNEMERS (VRIJWEL) VOLGEBOEKT, DUS "OP AANVRAAG"
(en waarschijnlijk zelf reizen, met eventueel haal- en breng-service station Ciney)


De Benedictijner abdij in de Belgische Ardennen, waar de monniken naast hun eigen Latijnse traditie ook de Byzantijnse onderhouden. De abdij die ook de thuisbasis is van de oud-bisschop van Rotterdam, mgr. Ph. Bär. Allereerst is er de rust van het klooster en de natuur. Daarnaast zijn er altijd de boeiende gesprekken met de monniken en met elkaar. Verder kunt u informatie opdoen over het klooster, het kloosterleven, de liturgie, de Byzantijnse traditie, het Christelijke Oosten en de oecumene. Maar voor de meeste mensen staat voorop de soms bijna bovenaardse zang van het Byzantijnse monnikenkoor, een spirituele ervaring als een geschenk van een grote traditie.

Het programma voorziet in informatie, toelichtingen, rondleiding, lezingen en gesprekken, maar er is ook vrije tijd. Vanzelfsprekend heeft u alle gelegenheid de diensten bij te wonen in de twee kerken, de Westerse en de Oosterse. Er zullen lezingen en gesprekken zijn, een rondleiding. Maar er zijn ook voldoende mogelijkheden te wandelen en anderzijds te ontspannen. Reis- en gespreksleiding: Co Elshout.

Kosten: € 220,-. Inbegrepen: de reis per minibus, logies, alle maaltijden van de middagmaaltijd op de dag van aankomst tot en met de (warme) middag- maaltijd op de dag van vertrek, zelfs de gift voor het klooster (voor lezingen e.d.). NB De mannen logeren in het gastenverblijf van het klooster, de dames en de echtparen en andere combinaties in het gastenverblijf in de dependance "Béthanie". Extra kosten voor als u het treft: een een kamer met wc en douche (NB zéér beperkt beschikbaar) € 5 per nacht, dus € 15. Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal ca. 20. De capaciteit is beperkt!

Een waarschuwing: in de dependance "Béthanie" is zeer beperkt plaats op de begane grond en de meeste kamers bevinden zich op de 2e etage en er is geen lift. Bovendien: "Béthanie" bevindt zich op ca. 400 m. loopafstand van de kerken en het hoofdgebouw. In het klooster zelf is wèl een lift.

Wij vertrekken om 08.00 uur uit Rotterdam, zodat we met een koffiestop om ca. 11.30 uur aankomen in Chevetogne. Voor de terugreis vertrekken wij om 15.00 uur, om ca. 18.30 uur in Rotterdam terug zijn.


Aantal deelnemers
min. 8 / max. ca. 20

Kosten:
€ 220
klik hier om u aan te melden
VOORJAARSREIS NAAR RHODOS
8 -15 MEI 2019
Gaat u mee: 8-daagse reis naar het Griekse eiland Rhodos?
dinsdag 8 mei t/m dinsdag 15 mei 2019


Stichting Oecumenische Ontmoetingen en Leerhuis Spiritualiteit, Rotterdam
in samenwerking met de interkerkelijke reisorganisatie Drietour Reizen
reis(bege)leiding: Co Elshout en pater Leo de Jong o.p.

We hebben deze reis iets duurder moeten maken dan de achtdaagse reisjes vorig jaar.
Maar dan heb je ook wat! We vliegen van en terug naar Rotterdam Airport (met redelijk vliegtijden).
En we verblijven de gehele week in een goed en schitterend gelegen hotel aan zee èn vlakbij de gezellige oude stad!


Reissom: € 1.328 (toeslag 1 persoonskamer: € 179)
Inbegrepen: vliegreis Rotterdam – Rhodos - Rotterdam, luchthavenbelasting, brandstoftoeslag en overige heffingen, ruimbagage 20 kilo, transfer van en naar de luchthaven en alle vervoer ter plaatse tijdens de excursies, 7 overnachtingen in een tweepersoonskamer met balkon en zij-zeezicht (geldt ook voor de éénpersoonskamers) en halfpension (ontbijtbuffet en diner) in Hotel Mediterranean in Rhodos-stad (en direct aan strand en zee), alle excursies en entreegelden zoals vermeld in het programma, reisleiding en inhoudelijke begeleiding en plaatselijke Nederlandssprekende gidsen, fooien. Niet inbegrepen: drankjes, verzekeringen, lunches. Minimaal 20 deelnemers (maximaal ca. 25).

Vluchten met Tui Fly van en naar Rotterdam Airport! (vliegtijden altijd onder voorbehoud):
8 mei OR 281 Rotterdam 09.15 – Rhodos 14.10 en 15 mei OR 282 Rhodos 14.40 – Rotterdam 17.50

Volgens een van de mythen verdeelde oppergod Zeus de wereld onder de goden, maar vergat hierbij de zonnegod Helios een deel te geven. Hierop rees het eiland Rhodos op uit de zee, en kwam vervolgens aan Helios toe.
In de 16e eeuw v.Chr. vestigden zich de minoïers en in de 15e eeuw v. Chr. de achaiers op Rhodos. De Griekse tijd was de bloeitijd van het eiland als centrum van Helleense cultuur. Toen het onderdeel werd van het Romeinse Rijk, werd de rol van het eiland minder groot, zeker nadat veldheer Cassius het eiland in 43 voor Christus geplunderd had. Door de eeuwen heen werd het eiland overvallen door onder meer de Achaeërs, Goten, Perzen, Arabieren en de Kruisvaarders. In 1310 kwam het eiland in bezit van de Hospitaalridders. Over een tijdspanne van meer dan 70 jaren werd Rodos in 1522 door de Turken veroverd, waarna het eeuwenlang deel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk. In 1912 werd het op de Turken veroverd door de Italianen, en pas in 1948 werd het bij het moderne Griekenland gevoegd.

Rhodos heeft de vorm van een speerpunt. Het eiland is bijna 80 kilometer lang en 38 km breed en heeft een totale oppervlakte van 1.398 km². De kustlijn bedraagt ongeveer 220 km. Het hoogste punt van het eiland is de berg Attavyros, deze heeft een hoogte van 1215 meter boven zeeniveau. Rodos-stad bevindt zich in het uiterste noorden van het eiland. (bron: Wikipedia)


Pater Leo de Jong heeft deze reis voorgesteld. Graag gaat hij nog eenmaal met ons naar de Griekse eilanden, naar het eiland waar hij zijn ontdekkingstochten begon. Vooral de steden, kerken en kloosters zijn bezienswaardig, maar ook de natuur is mooi, zeker in het voorjaar. We waren er al eerder, op de eilandenreis in 2011. De bekendste plaatsen zullen we ook nu weer bezoeken, zoals Rhodos-stad, de ridderstad en de kruisriddersburcht en de musea in het hospitaal van de ridders en in het Grootmeesterpaleis. En de zeer oude kerkjes met boeiende ikonen en de kathedraal bij Mandraki, de klassieke haven. En aan de ander kant van het eiland de stad Lindos, met de akropolis en de restanten van de tempel voor Pallas Athena en ook een kasteel van de kruisridders. En met het prachtige zicht op de oude haven, waar Paulus ooit aan land kwam. Maar ook bezoeken we dit keer enkele kloosters, zoals Moni Ipsenis (bewoond door 14 nonnen), met een prachtige kerkje en een uit olijvenhout gesneden iconostase. En Moni Thari (bewoond door 6 monniken), waar de binnenmuren zijn bedekt met fraaie fresco-s. Het kloostercomplex heeft mooie tuinen en een wijngaard. En dagtocht naar het eilandje Symi, met het stadje van de sponzenvisserij en het grote Panormitis-klooster. Maar ook heerlijk vrije tijd en twee vrije dagen voor de stad en/of het strand.

Overzicht programma:
Woensdag 8 mei: heenreis en vrije namiddag, groepsborrel en (alle dagen) diner in het hotel. Donderdag 9: bezoek Rhodos-stad, vrijdag 10 en zaterdag 11: excursies (met eigen bus) op het eiland, o.m. naar Lindos, kloosters, kerken. Maandag 13: dag/boottocht naar het eiland Symi. Zondag 12 en dinsdag 14 mei: vrije dagen (met op zondag waarschijnlijk een aanbod van een viering). Woensdag 15: na nog een vrije ochtend de terugreis naar Rotterdam.

Omdat wij graag verblijven in een hotel in of vlakbij de gezellige oude stad en omdat wij als groep ook nog aangewezen zijn op de grotere en vaak wat luxere hotels, zijn we wel wat duurder uit. Maar èn de stad èn een eigen strand vlakbij! Het Mediterranean Hotel ligt heel mooi op de punt van het eiland, recht tegenover de Turkse kust direct aan een groot strand (je loopt zo over het strand de kop van het eiland rond). En op zo’n 500 m. van het centrum met de winkels, bars en restaurants en de middeleeuwse stad. Ook het openbaar vervoer is op loopafstand. We hebben één- en tweepersoonskamers besteld met balkon en zij-zeezicht (vol-zeezicht was niet beschikbaar, en is nog duurder). Het hotel beschikt over een buitenzwembad, een restaurant, een bar/café en een terras en uitzicht op de zee en de boten van en naar de haven.

De tijd dringt. Onze reserveringen lopen voorlopig tot 1 maart. Dan moeten we weten of er voldoende deelnemers (te verwachten) zijn om de reis door te laten gaan. Laat ons dus a.u.b. zo spoedig mogelijk weten dat u misschien of waarschijnlijk of zeker meegaat.
Vragen? Bel of mail ons! Co Elshout: 010-4220471 / mail@oecumont.nl.


Nog wat aanvullende informatie via Drietour Reizen over deze reis:

Langgerekte goudgele stranden en kleine stille baaitjes waar u kunt genieten van de vele zonuren. Bent u een cultuurliefhebber, dan kunt u op Rhodos de wereld ten tijde van de Middeleeuwen ontdekken. Rhodos stad wordt niet voor niets de schatkamer van het verleden genoemd. Ridders, Romeinen en grootmeesters gingen je voor door de nauwe straatjes en over de stadsmuren. Rhodos is ook een eiland voor natuurliefhebbers. Dat bewijst de vlindervallei, waar de zeldzame gestippelde Harlekijn, die u hier in overvloed ziet, leeft. Lopend over trapjes, brugjes en beekjes, kan het zomaar gebeuren dat er één of meerdere vlinders om u heen vliegen en op u gaan zitten. En wanneer u toch op Rhodos bent, geniet dan ook van de Griekse keuken. Nergens smaakt gyros en souvlaki zo lekker als hier. In de dorpjes in het binnenland staat oma zelf nog in de keuken om de heerlijkste authentieke gerechten te bereiden.

HET PROGRAMMA VAN DAG TOT DAG:

Dag 1, woensdag 8 mei; Reisdag naar Rhodos.
Met een vroege vlucht vliegt u in de ochtend van Rotterdam naar Rhodos. Na aankomst transfer naar uw hotel in Rhodos-stad waar u deze reis zult overnachten.

Het Mediterranean Hotel **** heeft een uitstekende locatie aan het zandstrand, vlak bij het aquarium. Het is slechts een korte afstand naar de stad Rodos en het Grootmeesterpaleis. Het hotel beschikt over ruime kamers en suites, waarvan een gedeelte met uitzicht op het strand en het diepe blauwe water van de Egeïsche Zee. U kunt heerlijk ontspannen bij het zoetwaterzwembad of op het zandstrand van het Mediterranean Hotel. Tot de diensten en faciliteiten van het hotel behoren een kaartspelkamer en een film- en televisieruimte. Het restaurant Thalasa heeft een aangename, frisse inrichting en serveert zorgvuldig geselecteerde Griekse specialiteiten en internationale gerechten. Het Mediterranean Café biedt de hele dag door koffie, drankjes en hapjes.

Dag 2, donderdag 9 mei; Rhodos stad (halve dag met bus en gids, in de middag aanbod eigen programma van de reisleiding)
Rhodos, de hoofdstad, is 2400 jaar geleden gesticht op de noordoostpunt en een fascinerende stad. Een smeltkroes van historische overblijfselen en het hedendaagse moderne leven. Op deze tocht brengt u een bezoek aan de oude Akropolis van Rhodos, gelegen op de Monthe Smith heuvel, met de overblijfselen van de tempel van Apollo en de gerestaureerde gebouwen van het oude stadion en het theater. Op enkele minuten afstand van de Akropolis bevindt zich de middeleeuwse ridderstad met zijn hoge muren, diepe grachten en nauw geplaveide straatjes. In de oude middeleeuwse stad (Werelderfgoed van Unesco) staan Byzantijnse kerken en Turkse moskeeën in een traditionele Griekse omgeving licht geraakt door de huidige moderne snelle tijd. Een zeer indrukwekkend gebouw binnen de stadsmuren is het Groot Meesters Paleis.

Dag 3, vrijdag 10 mei; Lindos (halve dag met bus en gids, in de middag vrij, eventueel aanbod van een eigen programma van de reisleiding)
Na een uurtje rijden langs de oostkust komt u aan in Lindos het mooiste dorp van het eiland. Het schilderachtige dorpje met zijn wirwar van geplaveide straatjes ligt prachtig aan zee. Hoog boven het charmante plaatsje en de zee ligt de Akropolis gewijd aan de godin Lyndia en ooit een machtige burcht. Loop omhoog (15 min.) naar de Akropolis of huur een ezel voor een stukje van de route. Dit oude heiligdom is gebouwd op verschillende niveaus met op het hoogste punt de tempel van Athene Lyndia (4e eeuw v. Chr.). In de Akropolis zijn de overblijfselen van een Byzantijnse kerk en de vesting van de Johannieters Ridders. Vanaf de top is er een mooi uitzicht op de Sint Paul Baai, waarvan men zegt dat apostel Paulus hier voet aan land zette in 52 n. Chr. Na het bezoek aan de Akropolis is er tijd voor een wandeling door de nauwe straatjes van Lindos, een bezoek aan de middeleeuwse kerk en te genieten van de gezellige sfeer.

Dag 4, zaterdag 11 mei; Eilandtour (hele dag)
Deze excursie voert u over het eiland door een lieflijk landschap en wit geschilderde dorpjes. De eerste stop is op de Filerimos berg, de Akropolis van de stad Ialyssos in de oudheid. Op de top van de berg staat nu het Moeder Gods klooster, er is een replica van een beroemd icoon dat volgens de overleving geschilderd werd door apostel Lucas. De laan met cipressen, met aan de rechterkant afbeeldingen van de kruisweg, leidt naar een 18m hoog kruis. Vanaf de top is er een prachtig uitzicht. Vervolgens verder in westelijke richting naar Kamiros, een landbouwstad uit de oudheid die waar wijn en olie werden geproduceerd. We zien nu nog overblijfselen van de marktplaats, Dorische tempel en huizen. Aansluitend naar het bergdorpje Embona (800m boven de zeespiegel) voor de middagpauze, dat bekend staat om het goed gegrilde vlees. Bij een bezoek aan een wijngoed is er gelegenheid om enkele wijnen en likeuren te proeven. In het plaatsje Siana, proeven we honing en souma een gedestilleerd drankje. Er is ook gelegenheid de kerk te bekijken. Dan voor een fotopauze naar het dorpje Monolithos, dat vernoemd is naar de hoge rots die oprijst uit de grond. Op de top van de rots zijn de ruïnes van een middeleeuws fort. De rit gaat nu dwars over het eiland naar Kiotari, waar tijd is om te ontspannen in een taverna aan het strand, voordat de rit teruggaat naar het hotel. Tijdens de tocht kunnen op verzoek extra stops ingelast worden bij kloosters en kerken.

Dag 5, zondag 12 mei; Rustdag
Zondag, een dag om even op adempauze te komen, alle indrukken op u in te laten. Ook kunt u een lokale kerkdienst bijwonen of verzorgt uw reisleiding een bijeenkomst.

Dag 6, maandag 13 mei; Boottocht Symi (hele dag)
Ontdek het prachtige Griekse eilandje Symi met zijn karakteristieke neoklassieke architectuur van de schilderachtige huizen in pastelkleuren gebouwd in een amfitheater stijl. Verken het prachtige plaatsje met de kleine geplaveide straten, de kerken en kloosters, de visrestaurants aan de haven en bekijk de natuurlijke sponsen die langs de kust in zee leven. Geniet van de tijd op het eilandje, schiet een paar mooie plaatjes, kijk rond bij de vele winkeltjes met snuisterijen of proef de smaken van de lokale gerechten in een taverne. Op de terugweg wordt in Panoramites gestopt, het haventje in het westen en is er gelegenheid om het beroemde 12e-eeuwse klooster van St. Michaël, de aartsengel, beschermer van de lokale bevolking en vissers te bezoeken. Een mooie dag met onvergetelijke herinneringen.

Dag 7, dinsdag 14 mei; Vrije Dag
Deze dag kunt u naar eigen inzicht besteden.

Dag 8, woensdag 15 mei; Terugreis
Aan het eind van de ochtend transfer naar de luchthaven van Rhodos voor de terugvlucht naar Rotterdam. Aankomst aan het eind van de middag.

Aantal deelnemers
minimaal 20, maximaal ca. 25

Kosten:
€ 1.328
klik hier om u aan te melden
Klik hier voor een printervriendelijke versie van deze pagina   Deze pagina is op 1-Jan-1970 1:00 aangepast